Navigácia

  • Oznam

  • Zápis do 1. ročníka

    Zápis do 1. ročníka

    Škola volá!

    Nadišiel deň, kedy sa z malých predškolákov stali naozajstní budúci prváčikovia. Takí, ktorí onedlho zasadnú do školských lavíc a vydajú sa na púť za vzdelaním, poznaním nepoznaného, zažijú kopec šťastia a radosti, mnoho dobrodružstiev, a taktiež začnú nadväzovať nové priateľstvá.

    Vo štvrtok 25. 04. 2024  sa na našej škole uskutočnil zápis budúcich prváčikov. Tento výnimočný deň patril práve im a ich rodičom, ktorí k nám prišli s veľkým očakávaním. Pri vstupe už netrpezlivo čakala pani učiteľka, ktorá ich obdarovala farebným odznakom a milým úsmevom. V zápisnej triede  prebehol oficiálny zápis za prítomnosti pani učiteliek, školskej špeciálnej pedagogičky a školskej psychologičky. Pre deti bolo pripravených množstvo zábavných a zaujímavých úloh a s veľkou radosťou a odhodlaním sa pustili do ich riešenia. Poradili si s číslami, overili si, či poznajú písmenká a popasovali sa aj s geometrickými tvarmi. Za zvládnuté úlohy a odvahu dostali Zápisný list, ktorý im bude pripomínať tento dôležitý deň.

    Kým prebiehal zápis, ostatné deti zatiaľ čakali vo vedľajšej triede, kde si pre nich pani učiteľky s našimi žiačkami pripravili rozprávku, omaľovánky  a rôzne iné aktivity. V herni na stole ich čakalo aj niečo malé pod zub.

    Naše pani vychovávateľky už netrpezlivo očakávali nové detičky, ktoré budú navštevovať ŠKD Stonožka. Kým rodičia vyplnili zápisný lístok, deti mali zatiaľ možnosť odfotiť sa pri paneli Shreka a Fiony alebo zasadnúť do naozajstnej školskej lavice. Na záver si odniesli Pamätný list a aj milý darček v podobe stonožky vytvorenej na 3D tlačiarni.

    Pán riaditeľ mal tiež veľmi dôležitú úlohu a to, aby privítal a zoznámil sa so všetkými budúcimi prváčikmi a ich rodičmi. Svojím milým slovom tak vytvoril príjemnú atmosféru a svoj čas venoval každému, kto zavítal do našej školy.

    V celej budove bolo cítiť šťastie, radosť, spokojnosť. To bola najväčšia odmena pre všetkých pedagógov, ktorí dnešný deň pripravovali. Strávili sme s deťmi skvelý čas a sme si istí, že sú pripravení na ďalšiu etapu svojho života. Bude to síce dlhá, no krásna cesta, a preto Vám, milí budúci prváci, chceme zaželať veľa úspechov a tešíme sa na Vás v septembri.

    Veľké poďakovanie patrí predovšetkým rodičom. Ďakujeme Vám za prejavenú dôveru, ktorú ste nám preukázali!

  • Štúrov Zvolen – okresné kolo

    Dňa 24. 4. 2024 sa v CVČ Domček uskutočnilo okresné kolo súťaže Štúrov Zvolen, ktorá patrí medzi najťažšie slovenčinárske súťaže.V okresnom kole nás  reprezentovali: Emília Mária Ľuptáková, Matej Jombík, Edita Petrášová a Stanislav Galbo.

    O postup do vyššieho kola, ktoré sa uskutoční vo Zvolene 7. 5. 2024, sa zaslúžili:

    I. kategória (4. – 6. ročník)3. miesto: Matej Jombík (5.B)

    III. kategória (7. – 9. ročník)1. miesto: Stanislav Galbo (9.A)

    Žiakov na súťaž pripravovali: Mgr. Renáta Lichá Sviteková a Mgr. Lenka Piatrov Horáková.

    Držíme palce v ďalšom kole!!!

  • Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom

    Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom

    Dňa 23. 04. 2024 prišiel do našej školy jeden z obľúbených slovenských hercov, glosátorov, člen hereckého súboru divadla Astorka Korzo ´90, Lukáš Latinák. Počas dvoch hodín zanieteným spôsobom priblížil žiakom vzťah k literatúre, histórii i poézii. Jeho dar zaujať a nadchnúť mladých ľudí je výnimočný.

    Na začiatku spomínal školské časy a svoj záujem o rodnú reč a literatúru. V druhej časti prednášal básne známych slovenských autorov ako Ján Kollár, Ján Botto, Ján Hollý či Ján Smrek. Jeho vystúpenie malo humornú i vážnu stránku, obohatenú umeleckým prednesom a analýzou významných slovenských literárnych diel. Na záver sme si každý odniesli malé ponaučenie, ktoré sme odhalili v rozprávkach.

    Po vystúpení nechýbala ani spoločná fotografia na pamiatku.

    L. Latinák nám ukázal literatúru v inej podobe a zanechal pozitívne ohlasy. 

    Mgr. A. Matejkinová

  • Deň Zeme

    Deň Zeme

    Zem je úžasná planéta, ktorá nám dáva život. Žiaľ, nestaráme sa o ňu najlepšie. Unikaním škodlivých látok sa znečisťuje životné prostredie. Znečistenie prostredia – to sú napríklad odpadky na pevnine, ropné látky vo vode, dym z dopravných prostriedkov, alebo znehodnotená pôda kvôli chemikáliám z tovární. Mnohým druhom živočíchov a rastlín hrozí vyhynutie. Aj preto sa 22.apríla  každoročne už od roku 1970 oslavuje Deň Zeme. Upozorňuje ľudí na ničenie životného prostredia a pripomína nám, aby sme sa snažili zachovať našu planétu zdravú a čistú.
    Stará múdrosť hovorí:

    Našu planétu sme nezdedili od našich otcov, požičali sme si ju od našich detí"
    Zmyslom a cieľom Dňa Zeme je prispieť ku zmene postojov a k zodpovednému životnému štýlu, ktorý bude v súlade s udržateľným rozvojom našej civilizácie.
    Hlavným kritériom našej existencie nemôže byť hromadenie hmotných statkov, ale rast vzdelanosti a ochrana všetkých foriem života, teda toho, čomu vravíme biodiverzita. Znie to možno naivne, lebo to znamená poraziť ľudskú chamtivosť, vychovať novú generáciu ľudí, múdrejších a zodpovednejších od nás, a to je nesmierne ťažká úloha.
    Ak všeobecne akceptujeme, že nič nie je dôležitejšie, tak potom musia nasledovať patričné kroky. Nemôžeme sa ďalej klamať a dúfať, že ten gigantický ekologický dlh, ktorý sme vytvorili, niekto vyrieši za nás! Faktom tiež je, že naša generácia s ním už veľa urobiť nedokáže. Jeho zastavenie a odstránenie bude úlohou vás milí žiaci a my vám môžeme pomôcť iba tak, že vás na plnenie tejto úlohy pripravíme.
    Musíme začať s obnovením spätosti ľudí s prírodou. To je začiatok cesty ku zmenám v postojoch a konaní ľudí. Iba tak budeme schopní dospieť k zodpovednému životnému štýlu. 
    +Veríme, že spojením citu a poznatkov sa nám podarí formovať u vás pozitívny vzťah k prírode a ochrane životného prostredia. Je dôležité, aby sme si uvedomovali, že na ochranu Zeme by sme nemali zabúdať po celý rok.

  • VOLEJBAL DIEVČATÁ – 4-kový

     VOLEJBAL DIEVČATÁ – 4-kový

    Dňa 19. apríla 2024 sa v telocvični ZŠ Jozefa Cígera Hronského v Krupine za účasti 3 družstiev uskutočnilo okresné kolo v 4-kovom volejbale starších žiačok. Dievčatá – inak spoluhráčky z krupinského volejbalového klubu –  si zahrali systémom každý s každým a naozaj každé družstvo bojovalo a hralo naplno. Na celkovom umiestnení sa ukázal počet odtrénovaných rokov a herné skúsenosti dievčat.
    Výsledky našich dievčat :
    ZŠ E. M. Šoltésovej – ZŠ s MŠ Hontianske Nemce 2:0
    ZŠ E. M. Šoltésovej – ZŠ J. C. Hronského  0:2
    Naše dievčatá po bojovnom výkone obsadili pekné 2. miesto.

    Školu reprezentovali:
    Marcela Knappová, Viktória Greňová, Klára Bukovčanová, Lenka Kráľová, Miroslava Vlčková, Petra Cibuľová, Kristína Dobšovičová, Tatiana Výbochová, Amália Capuliaková, Rea Fekiačová

    Ďakujeme dievčatám za  reprezentáciu našej školy, ale aj všetkým trénerom z volejbalového klubu v Krupine za ich prácu a čas, ktorý venujú dievčatám  z okresu a tie sa tak môžu herne posúvať vpred a plnohodnotne využívať svoj voľný čas. Všetkým želáme ešte veľa chuti do trénovania a radosti z pokrokov a úspechov v budúcnosti.

    Žiakov na súťaži viedla Mgr. Viktória Hollá.

  • Apríl mesiac lesov

    Pri príležitosti Apríla mesiaca lesov, ku nám do školského klubu zavítali pán Ing. Jožko Capuliak a pán Vladimír Drígeľ. Páni nám rozprávali o krásach lesa, o tom, čo môžeme v lese zažiť a o tom, aké nebezpečenstvá nás v lese môžu postretnúť v podobe divých šeliem. Deťom doniesli na ukážku parohy z lesnej zveri. Klubáci pracovníkov z Mestských lesov zasypali množstvom  zaujímavých otázok. Na záver pána Capuliaka a pána Drígeľa  Stonožkári odmenili veľkým potleskom a malým darčekom.

  • Štúrov Zvolen

    Štúrov Zvolen

    Dňa 18.4. 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo rétoriky Štúrov Zvolen. Vyhlasovateľom súťaže je už tradične Ministerstvo školstva SR.

    Súťažilo sa v dvoch kategóriách, v 1. kategórii si žiaci vyžrebujú krátky text (bájka/krátka rozprávka) a po 15 minútach prípravy ho zreprodukujú a dotvoria záver. O výsledkoch v prvej kategórii rozhodla odborná porota v zložení: Mgr. Alžbeta Húževková, Mgr. Alena Matejkinová a Mgr. Lenka Piatrov Horáková.

    1. kategória (4. - 6. ročník)

    1. miesto: Matej Jombík (5.B)
    2. miesto: Emília Mária Ľuptáková (5.B)
    3. miesto: Jakub Burčo (5.A)
    3.  miesto: Kristína Rošková (5.B)
    3.  miesto: Hana Matejkinová (4.A)

    V 2. kategórii už musia žiaci vyjadriť vlastný názor (úvahu) na ľubovoľnú doma vopred pripravenú tému, potom v druhej časti súťaže po 15 minútach prípravy už musia zvládnuť rečnícky prejav na žrebovanú tému. V tejto kategórii našu školu budú reprezentovať dvaja žiaci.

    2. kategória (7. - 9. ročník)

    1.  miesto: Stanislav Galbo (9.A)
    1.  miesto: Edita Petrášová (7.A)

    Žiakov na súťaž pripravovali: Mgr. Renáta Lichá Sviteková, Mgr. Alena Matejkinová, Mgr. Lenka Piatrov Horáková, Mgr. Alžbeta Húževková, Mgr. Jana Dendišová

    V okresnom kole nás budú reprezentovať: Matej Jombík, Emília Mária Ľuptáková, Stanislav Galbo, Edita Petrášová.

    Blahoželáme a držíme palce!!!

  • VOLEJBAL CHLAPCI – 4-kový

    VOLEJBAL CHLAPCI – 4-kový

    Dňa 17. apríla 2024 sa v telocvični ZŠ Jozefa Cígera Hronského v Krupine uskutočnilo za účasti 4 družstiev okresné kolo v 4-kovom volejbale starších žiakov. Družstvá hrali systémom každý s každým a zápasy boli naozaj vyrovnané.
    Výsledky našich chlapcov :
    ZŠ E. M. Šoltésovej – ZŠ s MŠ Bzovík  0:2
    ZŠ E. M. Šoltésovej – ZŠ J. C. Hronského 0:2
    ZŠ E. M. Šoltésovej – ZŠ s MŠ Hontianske Nemce  2:1
    Napriek tomu, že naši chlapci boli najmladším družstvom, držali so súpermi krok a celkovo obsadili pekné 3. miesto.

    Školu reprezentovali:
    Tomáš Bartoš, Dávid Bohuš, Daniel Žilík, Matej Fratrič, Samuel Jombík, Adam Tomáš Šimo, Lukáš Veróny,  Šimon Bučko

    Ďakujeme chlapcom za  reprezentáciu školy.

    Žiakov na súťaž pripravovala Mgr. Viktória Hollá.

  • Basketbal 3x3 chlapci - okresné kolo

    Basketbal 3x3 chlapci - okresné kolo

    Dňa 12. 04. 2024 sa na školskom basketbalovom ihrisku ZŠ J.C. Hronského v Krupine uskutočnila nová športová súťaž v basketbale 3 proti 3, tzv. streetball. Súťaže sa zúčastnilo 5 družstiev zo základných škôl Bzovík, Hontianske Nemce, Sebechleby a krupinské školy ZŠ J. C. Hronského a naša ZŠ E.M. Šoltésovej. Hralo sa podľa platných pravidiel streetballu, 3 proti 3 na jeden kôš a systémom každý s každým. Naši chlapci si postupne zmerali sily s chlapcami z Hontianskych Nemiec, ktorým podľahli 0:4, proti ZŠ JCH Krupina prehrali v pomere 4:10, v zápase proti chlapcom zo Sebechlieb zvíťazili 10:2 a v poslednom zápase nestačili na chlapcov zo Bzovíka, ktorým podľahli 6:9. V konečnom poradí obsadili naši chlapci 4. miesto. Víťazom turnaja a postupujúcim do krajského kola sa stala domáca ZŠ J.C. Hronského Krupina, ktorým srdečne gratulujeme. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme úspechy v ďalších súťažiach.

    Školu reprezentovali: Lukáš Bohuš, Stanislav Galbo, Oleg Parilla, Norbert Rétsán, Filip Sámel a Dominik Weiss.

    Žiakov na súťaž pripravoval Mgr. Ján Rerich.

  • Otvorili sme dvere predškolákom

    Otvorili sme dvere predškolákom

    Niekoľkotýždňová „chystačka“, veľké očakávanie, super zábava, neopísateľná radosť, prekvapenie a hlavne SHREK! Takto by sa dala pár slovami charakterizovať atmosféra, v ktorej sa niesol tohtoročný DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ v našej škole.

    Všetko to vypuklo 11. apríla, keď sa v popoludňajších hodinách otvorila školská brána pre všetkých zvedavých predškolákov. A tí v sprievode svojich rodičov mali možnosť absolvovať dobrodružnú cestu so Shrekom. Čakalo ich na nej niekoľko zábavných stanovíšť, na ktorých si mohli vyskúšať, ako to vo veľkej škole naozaj funguje. Presvedčili sa, že matematika, angličtina, biológia, chémia, informatika či šport môžu byť hravé a prinášať radosť. Rodičia sa zatiaľ dozvedeli potrebné informácie o škole, napr. o vyučovaní matematiky Hejného metódou, o medzinárodnom projekte Erasmus +, o angličtine alebo o robotike, ktorá je v dnešnej dobe naozaj in.

    Každý, kto sa dostal až do cieľa, neodišiel naprázdno, ale s malým darčekom a sladkou maškrtou. A čo malých dobrodruhov čakalo úplne na konci cesty? No predsa nezabudnuteľné stretnutie so Shrekom a Fionou. A to už teda naozaj stálo za to. Fotografia v spoločnosti týchto originálnych rozprávkových bytostí bude všetkým navždy pripomínať tento veľký deň.

    A čo sa deťom páčilo najviac? Za všetkých to prezradil malý Filipko: „Všetko.“ Tešíme sa teda, že predškoláci si tento deň užili naplno, a ďakujeme každému, ktorý sa akýmkoľvek spôsobom pričinil o organizáciu tohto skvelého podujatia.

  • Pytagoriáda – okresné kolo

    Pytagoriáda – okresné kolo

    V dňoch 9. 4. – 10. 4. sa konal 45. ročník okresného kola Pytagoriády.

    Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek, z bodov za správnosť a z bodov za čas.

    Naši žiaci nás reprezentovali v piatich kategóriách (P3, P4, P6, P7, P8).

    Výsledky našich žiakov:

    Kategória P3: 2-3. miesto Ján Petráš, Eliška Šulková
    Úspešní riešitelia: Alexej Záhorský, Tatiana Bornayová, Emma Surovcová

    Kategória P4: Úspešný riešiteľ: Gregor Markus Ivanič

    Kategória P6: Úspešný riešiteľ: Amália Capuliaková

    Kategória P7: 1. miesto  Edita Petrášová

    Žiakov, ktorí sa zúčastnili okresného kola Pytagoriády, pripravovali: Mgr. Ivana Dobrotková, Mgr. Katarína Očovská, Mgr. Stanislava Šulková,  Mgr. Jana Dendišová, Mgr. Gabriela Križanová, Mgr. Betka Húževková, Mgr. Júlia Katreniaková.

  • Veľká knižná detektívka

    Veľká knižná detektívka

    Knihy sú skvelé. Nielenže vám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú vaše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, parádne si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života. Tretí mesiac v roku sa dlhé roky spája s knihami. V našej školskej knižnici sme si pre žiakov pripravili Veľkú knižnú detektívku. Žiaci boli rozdelení na 1. a 2. stupeň. Ich úlohou bolo vypátrať chýbajúce názvy kníh, ktoré hľadali priamo v knižnici, alebo pomocou internetu.
    Zo správnych odpovedí sme vyžrebovali týchto žiakov.

    I. STUPEŇ
    Hana Matejkinová 4.A
    Dominika Cibuľová 4.B
    Nela Považanová 4.B

    II. STUPEŇ
    Timea Antalová 7.A
    Nina Kocková 7.B
    Richard Jaďuď 7.B
    Rozhodli sme sa, že odmeníme špeciálne aj 4. oddelenie ŠKD, v ktorom žiaci pátrali spoločne.
    Ďakujeme všetkým žiakom za prejavený záujem a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutia.

     „Tvoja knižnica je tvojím rajom.“
    Erasmus Rotterdamský

  • Popoludnie s ľudovou piesňou

    Popoludnie s ľudovou piesňou

    Apríl sa v tomto školskom roku opäť niesol v znamení speváckych súťaží. Už tradične sa uskutočnilo školské kolo regionálnych Spievaniek pod Vartovkou a populárnej celoslovenskej súťaže v speve ľudových piesní pod názvom Slávik Slovenska.
    Svoje umenie predviedli talentovaní speváci od najmenších prvákov až po skúsených deviatakov. Zastúpené boli všetky tri kategórie. A keďže výkony súťažiacich boli vyrovnané, porota mala naozaj ťažkú úlohu vybrať tých najlepších. Nakoniec sa jej členovia dohodli na nasledovnom poradí:

    SPIEVANKY POD VARTOVKOU

    I. kategória (1. – 3. ročník) 1. Terézia Uhríková, 3.B   2. Dáša Herková, 2.B    3. Radko Plošický, 2.B
    II. kategória (4. – 6. ročník)1. Matej Jombík, 5.B   2. Emília Mária Ľuptáková, 5.B   3. Nela Packová, 5.B
    III. kategória (7. – 9. ročník)1. Barbora Pálková, 9.A   2. Martin Dlhoš, 9.A

    Všetci umiestnení postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční 26. apríla v CVČ Domček. Držíme im palce, aby sa úspešne „prespievali“ až pod Vartovku.

    Porota zároveň vyhlásila víťazov jednotlivých kategórií , ktorí budú našu školu reprezentovať aj na okresnom kole súťaže SLÁVIK SLOVENSKA, ktorá sa uskutoční začiatkom mája. Sú to títo žiaci:

    I. kategória – Terézia Uhríková, 3.B
    II. kategória – Matej Jombík, 5.B
    III. kategória – Barbora Pálková, 9.A

    Taktiež držíme palce, aby sa nádejní slávici v konkurencii nestratili a prebojovali sa až k medailám.

    Keďže v tomto školskom roku sa v prvých dvoch kategóriách zapojilo veľa žiakov, porota sa rozhodla udeliť za skvelé spevácky výkony ešte dve špeciálne CENY POROTY. V 1. kategórii ju získal Lukáš Gonda z 1.A a v 2. kategórii Viktória Babiaková z 5.B.

    Všetkým účastníkom ďakujeme za skvelé popoludnie, strávené v spoločností ľudových melódií. Nech ich hudba vedie a sprevádza aj naďalej.

  • Basketbal 3×3 – dievčatá

    Basketbal 3×3 – dievčatá

    Dňa 9. apríla 2024 sa na basketbalovom ihrisku v športovom areáli základných škôl v Krupine uskutočnilo okresné kolo v basketbale 3×3. Súťaže sa zúčastnili 4 základné školy. Naše dievčatá nastúpili v úvodnom zápase proti dievčatám zo Bzovíka a aj keď sme bojovali, tak sme nakoniec ťahali za kratší koniec a podľahli sme výsledkom 1:7. V druhom zápase proti domácim hráčkam zo ZŠ J. C. Hronského Krupina sme po vyrovnanom priebehu nakoniec podľahli pomerom 3:7 a v poslednom zápase nás čakali hráčky zo ZŠ s MŠ A. Matulu Sebechleby. Od začiatku sme mali zápas pod kontrolou a po výsledku 8:1 sme obsadili na turnaji pekné 3. miesto

    Školu reprezentovali:Timea Antalová, Marcela Knappová, Klára Bukovčanová, Rea Fekiačová, Michaela Dadová, Lenka Kráľová.

    Žiačky na súťaž pripravoval Mgr. Martin Selecký.

  • Matematická olympiáda

    Matematická olympiáda

    Dňa 03. 04. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády, kat. Z6 – Z8.Po úspešnom vyriešení minimálne štyroch úloh domáceho kola do okresného kola postúpili:
    Z6:                                                     Z7:
    Ema Fográčová (6.A)                        Edita Petrášová (7.A)
    Nela Matušovová (6.A)                     Blahoslav Botló (7.A)
    Amália Capuliaková (6.B)
    Lukáš Priadka (6.B)
    Naši žiaci preukázali svoje vedomosti a dosiahli veľmi dobré výsledky:
    Amália Capuliaková            1. miesto
    Edita Petrášová                    2. miesto
    Nela Matušovová                 3.  miesto

    Umiestneným žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.Žiakov na súťaž pripravovala Mgr. Katarína Očovská.

  • Vodná nádrž Bebrava

    Vodná nádrž Bebrava

    Deti zo Školského klubu Stonožka využili krásne slnečné počasie a vydali sa  na vychádzku ku krupinskej priehrade Bebrava. Po ceste ich sprevádzal spev vtákov a cestu im spríjemňoval pohľad na krásne rozkvitnuté stromy, kríky a kvety. Na Bebrave nás privítali pán Vician a pán Benedek zo Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorí nám porozprávali o priehrade. Dozvedeli sme sa aj nejednu zaujímavosť. V minulosti priehrada slúžila na zavlažovanie okolitých polí a dnes slúži na rekreáciu,  rybolov a v mimoriadnych situáciách na zachytenie prívalovej vody. Pozreli sme sa aj do útrob hrádze, kde sa nachádza veľké potrubie na malú vodnú elektráreň a tiež ovládanie na vypustenie priehrady. S množstvom zážitkov a informácií sme sa vracali späť do školy a veríme, že si vychádzku na Bebravu ešte niekedy zopakujeme.  V mene všetkých Stonožkárov pánom Vicianovi a Benedekovi ĎAKUJEME za super poobedie strávené na Bebrave.

  • Pevnosť Boyard 2024

    Pevnosť Boyard 2024

    Ako každoročne, naša škola sa opäť zmenila na PEVNOSŤ BOYARD, v ktorej sme privítali  predškolákov z materských škôl.

    Dňa 4.4.2024 o 14:14 sa otvorili brány našej športovej haly, kde deti z krupinských škôlok čakalo veľké dobrodružstvo. Predškolákov privítal pán riaditeľ Maroš Skopal spolu s otcom Furasom a našimi pani učiteľkami a asistentkami.

    Na úvod sme sa všetci spoločne rozcvičili a následne sa pustili zdolávať PEVNOSŤ BOYARD. Predškoláci museli zvládnuť niekoľko disciplín a získať tak indície k pokladu. Postupne zdolávali trasúci sa most, podliezali sieť plnú pavúkov. Vysúšali si svoju presnú mušku, preverili svoju odvahu a rýchlosť si precvičili na prekážkovej dráhe. Samozrejme, nezabudli ani na svoj um a obratnosť. Za šikovné a rýchle splnenie disciplín získali kúsky puzzle, z ktorých na konci poskladali obrázok s hádankou. Po vyriešení hádanky každý tím získal veľký poklad.

    V závere podujatia pán riaditeľ ocenil každého predškoláka zlatou medailou a džúsom. Všetci sme sa spolu s otcom Furasom odfotili a zachytili sme tak momenty, na ktoré budeme určite spomínať. Fotografie si môžete pozrieť v našej galérii pod článkom.

    Všetkým vyjadrujeme veľkú vďaku a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie v našej škole dňa 11.4.2024 na Dni otvorených dverí.

  • S PRÍCHODOM JARI SA ZOBUDILI AJ NOVÉ VČIELKY

    S PRÍCHODOM JARI SA ZOBUDILI AJ NOVÉ VČIELKY

    Už tretí rok sa naša škola zapája do projektu EduBee – včielky pre školy. Už tretí rok nás samotárske včielky osmia cornuta učia o dôležitosti opeľovačov pre našu prírodu. Na začiatku projektu sme im vytvorili domov. Do dreveného včelieho domčeka sme umiestnili trstinové trubičky, zakúpili sme si živé kokóny včiel a čakali na prvé zázraky, kedy sa z nich vyliahli prvé včielky. Našim samotárkam sa u nás veľmi darí. Nie len že opeľujú všetky kvety naokolo a obohacujú našu biodiverzitu, ale každý rok nakladú nové vajíčka, z ktorých sa neskôr vyliahnu nové včielky. A tu už majú dôležité poslanie naši druháci, ktorí sa starajú o zazimovanie v čielok.

    Pred zimou vyslobodili kokóny z trstinových trubičiek, umyli ich, vysušili a uložili na poriadny zimný spánok do chladničky. Keď prešli mrazy, prišiel čas na nový začiatok. Nové trubičky sme na jednom konci zazátkovali blatom (bez toho by sa v nich včielky neubytovali) a krabičku s kokónmi sme umiestnili nad domčekom. Po pár dňoch sa začali liahnuť prvé včielky a dokonca sa nám podarilo vidieť jedno vyliahnutie v priamom prenose. Keďže samotárske včielky neštípu, mohli sme si ich aj podržať na ruke. To bol ten najkrajší naozajstný zážitok! V prírode a so zážitkom sa nám vždy všetko učí ľahšie.

  • Ako sa moderne vyučuje matematika

     Ako sa moderne vyučuje matematika

    Do našej školy sme si 25. 3. 2024 pozvali lektorku Mgr. Máriu Gráfovú. Lektori sú zanietení ľudia, ktorí vytvárajú programy školení, plánujú zaujímavé úlohy a počas kurzov sa snažia odovzdať časť svojho nadšenia. Pani Gráfová je sama takým nadšencom pre nové, konštruktivistické metódy vyučovania, medzi ktoré patrí aj vyučovanie matematiky Hejného metódou. Pre rodičov budúcich prvákov sme zorganizovali stretnutie, kde si mali možnosť vypočuť a zažiť ako sa Hejného metódou buduje kritické a analytické myslenie, schopnosť riešiť problémy a ako táto metóda svojou filozofiou zlepšuje komunikačné a argumentačné schopnosti. Interaktívnou spoluprácou medzi sebou prechádzali PROSTREDÍM – DRIEVKA od najjednoduchších úloh, až po konečné vyvodenie vzorca. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí sa stretnutia zúčastnili.

strana:

Kontakt

  • Základná škola Eleny Maróthy Šoltésovej, M. R. Štefánika 3, 963 01 Krupina
    M. R. Štefánika 3, 963 01 Krupina